maandag 20 mei 2013

Nieuw hulpmiddeltje: digitaal beloningssysteem 'Flink zo' (prototype)


Sinds een tweetal weken gebruiken we hier in huis een nieuw beloningssysteem en het werkt tot nu toe best goed! Ik wou eerst weer een heel schema met velcro of magneten maken, maar toen kreeg mijn man (programmeur) het lumineuze idee om er een programmaatje voor te schrijven en dat online te zetten zodat we er overal aan kunnen (via pc, laptop, smartphone).

Eerst enkele afbeeldingen (voorlopige layout; deze wordt nog verbeterd)...

 
Zo ziet het eruit op mijn smartphone als ik hem horizontaal vasthoud.

 
Zo ziet het eruit op mijn smartphone als ik hem verticaal vasthoud.


Zo ziet het eruit op mijn computer.

 
Zo werkt het: als een kind iets flinks doet (schema met voorbeeldjes hangt hier aan de kast - zie onderaan deze blogpost) dan klik je op de duim naar omhoog. Als je dat doet dan komt er onderaan een groen gezichtje onder het betreffende kind. Als een kind iets stouts doet (en echt wel iets waarvoor het moet gestraft worden want wij vinden over het algemeen belonen veel sterker dan straffen) dan klik je op de duim naar omlaag. Zo gaat er GEEN groen gezichtje weg (een beloning kan niet meer worden afgenomen!), maar de aangeklikte duim kleurt dan geel. Doet het kind daarna NOG iets stouts dan kleurt de duim oranje en daarna rood. Als het kind weer iets goeds doet dan wordt een ‘strafpunt’ ongedaan gemaakt. Pas als je voor elk stout ding weer iets goeds hebt gedaan, kun je daarna weer groene gezichtjes gaan verdienen.

Per 5 gezichtjes zie je een andere kleur (zwart/grijs). Zo zien de kinderen in één oogopslag groepjes van 5. Werden er 5 groene gezichtjes verdiend, dan licht onderaan het snoepje op en dan heeft het kind recht op een snoepje als beloning. Zijn er 10 groene gezichtjes dan heeft het kind recht op een extra kwartiertje computertijd. Zijn er wel 20 groene gezichtjes (= héél flink) dan heeft het kind recht op een ‘schat’ uit onze ‘schatkist’ (= doos vol met leuke kleine beloningen). Elke nieuwe dag komt het systeem weer vanzelf op 0 groene gezichtjes te staan.
Heb je iets verkeerd aangeduid dan klik je gewoon op de foto van het betreffende kind en dan maak je het weer ongedaan.

Op mijn lijst met gedragingen die aan de kast hangt staat ook aangeduid op hoeveel kwartiertjes computertijd ze standaard recht hebben (zonder extra kwartier).
Hier een afbeelding van de betreffende lijst:
 
 
Wat vinden jullie ervan?
En wat denken jullie... Zou het nuttig zijn als manlief het verder zou uitwerken zodat het ook kan aangepast en gebruikt worden door andere gezinnen? Alle meningen zijn welkom!6 opmerkingen:

 1. schitterend!!! ik wil er voor betalen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk ook dat je dit verder moet uitwerken en inderdaad dat zelfs mensen willen betallen voor zo' n app. Helemaal mee met zijn tijd ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. super idee. zelf voor andere kindjes is dit een super oplossing. En veeeeel andere gezinnen zullen dit graag gebruiken, ik ben alvast voorstander.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohhh..Ik kom net op de blog terecht. Ik vindt het een super idee! Overal te gebruiken. En de kinderen vinden het leuk op de pc, tablet en smartphone extra stimulans denk ik! Ik zou het zo gebruiken. Uitwerken dus..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw ziet er goed uit!! Is dit al beschikbaar??

  BeantwoordenVerwijderen