Aanraders

BOEKEN

Ongetwijfeld werden er nog veel meer interessante werken geschreven aangaande autisme.  Hier een beknopt lijstje van boeken die me tot nu toe om de ene of andere reden zijn bijgebleven.

Alle katten hebben asperger
Kathy Hoopmann
Uitgeverij Pica
ISBN 9789077671344
Een boek vol knappe foto’s van katten, waarbij telkens een vergelijking naar een typisch ‘asperger-kenmerk’ wordt getrokken.  Een origineel, optimistisch en ook best ontroerend werkje, to-the-point en leerrijk voor bijvoorbeeld broertjes en zusjes van een ‘asperger-kind’.

Autisme en normale begaafdheid in het onderwijs
Peter Vermeulen & Annemie Mertens & Kobe Vanroy
Uitgeverij Epo
ISBN 9789064457159
Bedoeld ter ondersteuning in het onderwijs, maar ook zeer nuttig voor ouders.  Er worden veel concrete tips gegeven en de vele voorbeelden en anekdotes maken het zeer prettig om te lezen.  Geschreven in een heldere en aangename schrijfstijl, hier en daar zelfs met een knipoog.

Brein bedriegt: als autisme niet op autisme lijkt
Peter Vermeulen
Uitgeverij Epo
ISBN 9789064451270
Zeer informatief boek i.v.m. autisme bij normaal begaafden.  Een echt basisboek voor wie op zoek is naar een duidelijke beschrijving van deze diagnose en al wat daarbij komt kijken.  De titel verwoordt trouwens ook mooi mijn gevoel bij het ‘labeltje’ dat zoonlief kreeg opgespeld.

Doen alsof je normaal bent: leven met het Asperger-syndroom
Liane Holliday Willey
Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN 9057121727
Een pakkende tocht doorheen het leven van een volwassen vrouw met autisme en een normale begaafdheid.  Ze besefte pas waarom ze haar hele leven al zo ‘anders’ was toen haar dochter de diagnose aspergersyndroom kreeg.  Je beleeft haar zoektocht naar een ‘stabiel bestaan’ van heel dichtbij.  Zoals reeds gezegd: pakkend.

Het Aspergersyndroom:  autisme in het regulier en speciaal onderwijs, praktische gids voor leraren en begeleiders
Theo Peeters & Gery Quak
Uitgeverij Garant
ISBN 9044112813
Zeer heldere informatie aangaande de verschillende aspecten van autisme, meerbepaald onder de vorm van het aspergersyndroom.  Hierbij wordt vertrokken vanuit het autistisch denken en niet zozeer vanuit de symptomen en dat maakt dit boek zeer verhelderend, niet enkel voor leerkrachten maar zeker ook voor ouders.

IJskastmoeder: leven met een aspergerkind
Janneke Van Bockel
Uitgeverij Lannoo
ISBN 9789020986051
Ervaringen van een moeder met haar ‘asperger-dochter’.  Zeer gevat, open en onomwonden beschreven, met – voor mij althans – zeer herkenbare situaties.  Leest als een trein!

Ik kan zijn wie ik wil: opgroeien met autisme
Peter Vercauteren
Uitgeverij Houtekiet
ISBN 9789089241528
Knap geschreven levensverhaal van een man die de diagnose hoogfunctionerend autisme pas op volwassen leeftijd kreeg.  Met veel details beschrijft hij op een zeer boeiende manier zijn leven van in de kleutertijd tot in het heden, met alle bijbehorende obstakels en frustraties maar toch ook met een happy end.

Kinderen van de Kannerschool: leven met een autistisch kind
Julia Van Bohemen
Uitgeverij Tirion
ISBN 904390080X
Over de strijd die een moeder levert om haar autistisch kind een zo goed mogelijk plekje in de wereld te geven.  Haar zoon is sociaal, liefdevol, ‘anders dan de anderen’ en heeft een grote fascinatie voor wc-rollen.  Naast autistisch is hij ook slechthorend.  Aangenaam geschreven en aangevuld met tekeningen van het kind zelf.  Erg persoonlijk én aangrijpend.

Oudergids Asperger-syndroom: 200 tips en strategieën
Brenda Boyd
Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 90-5712-215-4
Een overzichtelijk boek dat maar liefst 200 tips bevat voor het omgaan met kinderen met deze diagnose.  De auteur spreekt uit ervaring: haar eigen zoon heeft het asperger-syndroom.  Hier en daar haalt ze ook voorbeelden en anekdotes aan vanuit die eigen ervaring.  Deze persoonlijke ‘touch’ maakt het boek zeer aangenaam om door te nemen.

Syndroom Van Asperger
Peter Vermeulen & Thomas Fondelli
Uitgeverij Epo
ISBN 9789020980448
Een zeer interessant boek voor wie net de diagnose heeft gekregen.  Het geeft een beknopt en helder antwoord op zeer veel vragen, geïllustreerd met treffende voorbeelden.

Van een andere planeet
Dominique Dumortier
Uitgeverij Houtekiet
ISBN 9789052406596
Zeer gedetailleerd relaas van een jonge vrouw met autisme.  Ze beschrijft heel treffend alle hindernissen die ze in haar dagelijkse leven voortdurend tegenkomt.  Zeer helder geschreven werk dat je mee laat beleven hoe moeilijk en verwarrend het leven met autisme kan zijn.

FILMS

Ben X
regisseur Nic Balthasar - Nederlands gesproken
Aangrijpende film over een zekere Ben: een jongen die duidelijk ‘anders’ is dan de anderen.  Hij leeft in zijn eigen wereldje dat vooral gebaseerd is op een online computerspel.  De echte wereld is zeer hard voor hem, maar dankzij zijn internetvriendin bereikt hij meer dan hij had kunnen hopen.

Mary and Max
regisseur Adam Elliot - Engels gesproken
Prachtige aandoenlijke klei-animatiefilm over een mooie vriendschap die ontstaat tussen een klein meisje en een man met aspergersyndroom aan de andere kant van de wereld.  Aan de hand van brieven beleef je hun hele unieke vriendschapsrelatie van op de eerste rij.  Het beeld van asperger is hier dat van een zeer vereenzaamde man met weinig blijk van wereldkennis.  Enige vergelijking naar mijn zoon toe maak ik liever niet, maar dat buiten beschouwing gelaten: knappe film!

Adam
regisseur Max Mayer - Engels gesproken
Romantisch verhaal over een man met het asperger-syndroom die steeds ‘closer’ wordt met zijn nieuwe buurvrouw.  Geen meesterwerk in mijn ogen, maar wel een film die een eerder onopvallende vorm van het asperger-syndroom belicht.  Hij bevat veel aangename, grappige maar ook enkele pijnlijke momenten.  Voor een ontspannend avondje film!

WEBSITES

INFORMATIEF VLAANDEREN
Autisme Centraal

Vlaamse Vereniging Autisme (VVA)

INFORMATIEF NEDERLAND

Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)
http://www.autisme.nl

ANDERE BLOGS

Autismeblogs (alle links verzameld op 1 blog)
http://autismeblogs.blogspot.com/

Autisme, wat nu..?
http://autismewatnu.blogspot.com/

Heel bijzonder
mama van een zoon met autisme
http://heel-bijzonder.blogspot.com/

Dieuwke
mama van een zoon met autisme
http://dieuwke-dieuwke.blogspot.com/

Tistje
man met autisme (met een vriendin met autisme)
http://tistje.com/

Papa met autisme
papa van een gezin waar iedereen (naast de papa zelf) autisme heeft
http://papametautisme.blogspot.com