zondag 30 augustus 2015

"Mama, ik verveel me"

"Mama, ik verveel me"... Is hun computertijd op, dan lijken mijn kinderen soms in een zwart gat te vallen. Zeker onze oudste durft dan meer dan eens verongelijkt verklaren dat hij "bijna geen speelgoed heeft". Vermoedelijk krijgt hij op zulke momenten geen overzicht uit welk speelgoed hij zoal kan kiezen. Elk voorstel dat wij doen stuit op een onverbiddelijke "nee". Hij wil immers liever zélf iets kiezen, dus wat wij aanhalen is op momenten als dat per definitie niet leuk. Een hele tijd geleden hadden we daarvoor een oplossing: de 'ik-verveel-me-pot'. Als een kind niet goed wist wat te doen, dan mocht het vijf kaartjes uit de pot grabbelen en daaruit één activiteit kiezen. De keuze werd beperkt en dat was op dat moment exact wat ze nodig hadden.

Maar kinderen worden groter en wat eens goed werkte, hoeft dat een tijdje later niet per sé nog te doen. Daarom hebben we nu geen grabbelpot meer, maar een simpele overzichtelijke lijst mét afbeeldingen. Op die lijst staan heel wat activiteiten waaruit ze kunnen kiezen. Ze hebben zo zelf de controle en moeten niet eerst in hun geheugen gaan graven om te weten waaruit ze zoal keuze hebben. Het werkt hier in ieder geval prima!

Ons 'SPEEL-MENU' (waar ook nog een achterzijde aan is) 
De 'ik-verveel-me-pot' die we vroeger gebruikten.

3 opmerkingen:

 1. Leuk!
  Hier helemaal niet nodig, natuurlijk vervelen ze zich wel eens maar tot nu toe heb ik nog 'nooit' ingegrepen en lossen ze het vanzelf wel op. Hier is er wel nog geen sprake van schermtijd, tv mag altijd, tablet mag ook altijd (maar doen ze niet zoveel, soms wel dan een halve dag ...) en pc zijn ze nog kleintjes voor. En ik moet zeggen dat ze gewoon nog heel veel spelen :-) dus vinden we het ook niet nodig om de schermtijd af te bakenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook dubbel hoor... Ik vind dat 'vervelen' niet per sé altijd slecht is. Ze moeten ook leren om zelf tot oplossingen te komen. Maar als ik zie dat ze er echt niet uit geraken, dan vind ik dit een prima hulpmiddel. Onze oudste grijpt er trouwens steeds vaker zélf naar en het helpt dus echt. :)

   Verwijderen
  2. De jongste verveelt zich eigenlijk gewoon minder. ;) Ik denk dat die sneller uit zichzelf kan 'switchen' tussen activiteiten. Voor de oudste (met autisme) blijkt die overgang van computer naar gewoon spelen soms wat moeilijker...

   Verwijderen